Trauslais zarnu mikrobioms: Kā atjaunot tā līdzsvaru?

10.12.2025

Reklāmraksts

Antibiotiku kurss, pārmērīgi svētku mielasti, ceļojumi ar neierastu ēdienkarti vai našķu maratons – pietiek vien ar dažām dienām, lai zarnu mikrobioms sajustu satricinājumu. Rezultāts var būt ne tikai smaguma sajūta vēderā un gremošanas traucējumi, bet arī nogurums, pazemināta imunitāte un svārstīgs garastāvoklis. Vai tas ir tikai īslaicīgs diskomforts, vai arī signāls par nopietnākām problēmām? Kas izjauc zarnu mikrobioma līdzsvaru un kā to iespējams atjaunot, skaidro Veselības centra Vivendi sertificētā uztura speciāliste, kognitīvi biheiviorālās terapijas ēšanas traucējumu (KBT ĒT) metodes speciāliste Dr. Laila Siliņa un aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane. 

„Pat pāris dienu pārmērības ar saldumiem un citu neveselīgu ēdienu var ietekmēt zarnu mikrobiomu. Labā ziņa – ja ikdienā uzturs ir daudzveidīgs un sabalansēts ar pietiekamu šķiedrvielu, dārzeņu un augļu daudzumu, tad ietekme ir īslaicīga un mikrobioms spēj ātri atgūties. Taču, ja ilgtermiņā ir bijis baktēriju disbalanss un, iespējams, vēl kādas saslimšanas, mikrobioms atjaunojas ievērojami grūtāk, un šādā gadījumā bieži vien nepieciešams ilgstošāks atbalsts ar pārdomātu uzturu un dažkārt arī papildu probiotikām,” stāsta uztura speciāliste Dr. Laila Siliņa. 

Kas ir mikrobioms un kāpēc tas ir tik jutīgs?

Zarnu mikrobioms ir triljoniem mikroorganismu kopums, kas dzīvo mūsu gremošanas traktā un veido unikālu ekosistēmu. Tie palīdz pārstrādāt uzturvielas, stiprina imunitāti, sintezē vitamīnus un ietekmē pat hormonu un neirotransmiteru veidošanos. Šo mikroorganismu līdzsvars gan ir ļoti trausls – mikrobioma sastāvs reaģē uz uzturu, miega kvalitāti, stresu, antibiotikām un citiem dzīvesveida faktoriem. Neveselīgi paradumi var mainīt baktēriju daudzveidību, vājināt aizsargspējas un radīt traucējumus, ko organisms izjūt ievērojami plašāk par gremošanas sistēmu vien.

Kas izjauc mikrobioma līdzsvaru visātrāk?

Viens no iedarbīgākajiem faktoriem ir antibiotikas – tās iznīcina ne tikai kaitīgās, bet arī labvēlīgās baktērijas, radot pēkšņu mikrobioma „tuksnesi”. Tikpat spēcīgi mikrobiomu ietekmē arī krasas izmaiņas uzturā, piemēram, pēkšņa pāreja uz ļoti trekniem, rafinētiem vai cukurotiem ēdieniem. Arī alkohola lietošana un pārlieku liels mākslīgo saldinātāju daudzums var ātri mainīt baktēriju sastāvu, mazinot to daudzveidību.

Kādas var būt sekas?

Kā skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane, samazinoties labvēlīgo baktēriju daudzveidībai, cieš organisma aizsargspējas – cilvēks kļūst uzņēmīgāks pret infekcijām, var pasliktināties ādas stāvoklis, miega kvalitāte un emocionālā stabilitāte. Pētījumi rāda, ka ilgstošs disbalanss mikrobiomā ir saistīts ar paaugstinātu hronisku iekaisumu, vielmaiņas traucējumu, 2. tipa cukura diabēta un pat depresijas risku. Tāpēc pat šķietami īslaicīgi mikrobioma satricinājumi var kļūt par sākuma punktu nopietnākām veselības problēmām.

Kā atjaunot līdzsvaru?

Līdzsvara atjaunošana mikrobiomā sākas ar ikdienas paradumiem. Visefektīvāk to atbalsta daudzveidīgs uzturs, kurā netrūkst šķiedrvielām bagātu dārzeņu, pākšaugu, pilngraudu, augļu un ogu, kā arī fermentēto produktu – kefīra, jogurta, skābētu kāpostu vai kimči. Vienlaikus būtiski ir ievērot regulāras ēdienreizes, pietiekami izgulēties, mazināt stresu un dzert pietiekamu daudzumu ūdens. Īpašu nozīmi mikrobioma atjaunošanā ieņem arī fiziskās aktivitātes – pētījumi rāda, ka kustības palīdz veicināt baktēriju daudzveidību un stiprina zarnu barjerfunkciju. Šādas vienkāršas, bet konsekventas izvēles palīdz mikrobiomam pakāpeniski atgūt spēju darboties organisma veselības labā.

„Pēc īslaicīgiem satricinājumiem, piemēram, antibiotiku kursa, mikrobioms parasti spēj atjaunoties pāris nedēļu vai mēneša laikā, ja vien tiek ievērots sabalansēts uzturs. Tomēr jāņem vērā – ja mikrobioma līdzsvars izjaukts ilgstoši vai to ietekmē hroniskas saslimšanas, var būt nepieciešama probiotiku lietošana, pirms tam konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu,” noslēgumā papildina farmaceite Alīna Fleišmane.

UZTURA BAGĀTINĀTĀJS. UZTURA BAGĀTINĀTĀJS NEAIZSTĀJ PILNVĒRTĪGU UN SABALANSĒTU UZTURU.

Vēstis:

  • Labsajūta sākas zarnās – kas patīk un kas nepatīk mikrobiomam?

    Labsajūta sākas zarnās – kas patīk un kas nepatīk mikrobiomam?

    Vairāk

  • Grēmas, pūšanās, caureja? Nē, paldies! Vēdera labsajūtas ceļvedis vasaras atvaļinājumam

    Grēmas, pūšanās, caureja? Nē, paldies! Vēdera labsajūtas ceļvedis vasaras atvaļinājumam

    Vairāk

  • Kāpēc pavasaris ir īstais laiks parūpēties par zarnu mikrobiomu?

    Kāpēc pavasaris ir īstais laiks parūpēties par zarnu mikrobiomu?

    Vairāk

  • Kad no ogām un augļiem dedzina kuņģi: Kāpēc vasarā paaugstinās kuņģa skābes līmenis un ko iespējams darīt?

    Vairāk

  • Kā izvairīties no pārēšanās un ko darīt, ja apēsts par daudz?

    Vairāk

Apskatīt visas