Pasaules diabēta dienas ietvaros no 13. līdz 15. novembrim 28 Apotheka aptiekās Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Cēsīs, Ventspilī, Rēzeknē, Ķekavā, Mārupē un Zilupē ikviens ir aicināts bez maksas pārbaudīt savu cukura līmeni asinīs. Pārbaude ir ātra un vienkārša, taču to vislabāk veikt no rīta, tukšā dūšā vai vismaz 2 stundas pēc ēšanas. Cukura līmeņa noteikšana notiek ar glikometru, kurā ievietota teststrēmele, no pirksta tiek paņemts neliels asins paraugs, un rezultāti redzami vien dažu sekunžu laikā.
Diabēts kļūst arvien jaunāks, pārāk bieži netiek laikus diagnosticēts
Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem ar diabētu šobrīd dzīvo 830 miljoni cilvēku, proti, teju katrs desmitais pasaules iedzīvotājs. Savukārt Latvijā reģistrēto cukura diabēta pacientu skaits pērn sasniedza 103 tūkstošus, no kuriem 40 % ir vīrieši, bet 60 % – sievietes[1]. Diabēts ir nopietna saslimšana, kas būtiski ietekmē organisma funkcijas un cilvēka dzīves kvalitāti, turklāt, laikus neuzsākot ārstēšanu, diabēts veicina sirds un asinsvadu slimības, neiroloģiskus traucējumus, nieru mazspēju un citas veselības problēmas. Statistika apliecina, ka mūsdienās diabēts ik gadus kļūst arvien jaunāks un bieži vien netiek laikus diagnosticēts – sākotnēji cilvēks jūtas labi un turpina ierasto dzīves ritmu, kamēr organismā jau ir sākušās pārmaiņas, kas ilgtermiņā rada būtisku kaitējumu veselībai. Tāpēc ir būtiski sekot līdzi glikozes līmeņa rādītājiem asinīs, laikus diagnosticēt izmaiņas un veikt nepieciešamās korekcijas dzīvesveidā, tādējādi novēršot diabēta attīstību.
Vairāk nekā puse diabēta slimnieku neārstējas
Pēc PVO apkopotās informācijas šobrīd vairāk nekā puse cilvēku, kas dzīvo ar diabētu, nesaņem ārstēšanu vai nelieto medikamentus slimības kontrolei. Daļa no viņiem nemaz nenojauš par saslimšanu – cukura līmenis ir ievērojami paaugstināts, taču pašsajūta ir laba, kā rezultātā viņi nejūt nekādu vajadzību veikt papildu pārbaudes. Diemžēl praksē joprojām pārlieku bieži novērojamas situācijas, kad diabēts jau ir veicinājis dažādas veselības problēmas, un tikai tad, kad veikti padziļināti pētījumi, atklājas, ka saslimšanu cēlonis ir laicīgi nediagnosticēts cukura diabēts.
Kāpēc statistikas rādītāji šobrīd ir tik augsti? Daļēji tas skaidrojams ar mūsu ikdienas uzturu, jo cukurs mūsdienās tiek pievienots teju katram produktam – gataviem ēdieniem, mērcēm, maizei, jogurtiem, konserviem un citiem produktiem. Pat šķietami veselīgi pārtikas produkti, piemēram, olbaltumvielu batoniņi, var saturēt pārsteidzošu cukura devu. Līdz ar to arī cilvēki, kuri sevi neuzskata par saldumu cienītājiem, bieži uzņem vairāk cukura nekā apzinās.
Turklāt arī citi faktori, kā stress, nepietiekams miegs un mazkustīgs dzīvesveids, arī ietekmē organisma spēju noturēt stabilu cukura līmeni – pat tad, ja uzturs šķiet veselīgs un sabalansēts.
Riska grupā var būt ikviens
Mūsdienu dzīvesveids, pārtikas industrijas ietekme un vides faktori diabētu padara par realitāti, kas var skart ikvienu. Lai gan bieži tiek uzskatīts, ka riska grupā ir tikai cilvēki ar lieko svaru, pētījumi rāda, ka aptaukošanās pati par sevi nebūt nav diabēta galvenais cēlonis. Pēc PVO aplēsēm aptuveni 30 miljoniem ASV iedzīvotāju ar lieko svaru nemaz nav insulīna rezistences. Tas nozīmē, ka problēmas saknes meklējamas dziļāk – visbiežāk traucētos vielmaiņas procesos. Tamdēļ tieši slaidi cilvēki nereti pat ir apdraudēti vairāk – ārēji viss šķiet kārtībā, simptomu nav, kā rezultātā netiek veiktas atbilstošas pārbaudes un slimība netiek atklāta laikus.
Arvien biežāk diabēts sastopams arī bērnu un pusaudžu vidū. Starptautiskās Diabēta federācijas dati rāda, ka ar kādu no diabēta formām pasaulē jau dzīvo vairāk nekā divi miljoni bērnu un jauniešu, un šis skaitlis aizvien turpina pieaugt.
Klusais brīdinātājs – prediabēts
Vēl pirms attīstījies diabēts, organisms piedzīvo stāvokli, par ko runā salīdzinoši retāk – prediabētu. Tas nozīmē, ka cukura līmenis asinīs jau ir paaugstināts, bet slimība vēl nav attīstījusies.
Kā izpaužas prediabēts? Organisms sāk zaudēt spēju efektīvi izmantot cukuru. Ja parasti cukurs no asinīm nonāk šūnās un tiek pārvērsts enerģijā, tad šajā posmā, cukura līmenim pakāpeniski paaugstinoties, šis process kļūst arvien lēnāks. Aizkuņģa dziedzeris to cenšas kompensēt, ražojot vairāk insulīna (hormona, kas palīdz cukuram nonākt šūnās), tomēr, ja slodze turpinās ilgi, ar laiku dziedzeris „nogurst“ un sāk attīstīties 2. tipa diabēts. Šajā brīdi neizmantotais cukurs pārvēršas taukos, kas uzkrājas ap iekšējiem orgāniem – sirdi, aknām, zarnu traktu – un traucē to normālai darbībai.
Labākā profilakse ir regulāras pārbaudes
„Stāsts par cukuru patiesībā ir stāsts par uzmanību pret sevi un savu veselību. Regulāra cukura līmeņa pārbaude ļauj laikus pamanīt izmaiņas un pasargāt veselību. Diabēts ir slimība, ko iespējams kontrolēt, ja to atklāj agrīnā stadijā. Tieši tāpēc aicinām visus izmantot bezmaksas pārbaudes iespēju Apotheka aptiekās no 13. līdz 15. novembrim. Farmaceiti palīdzēs izprast rezultātus un sniegs ieteikumus tālākai rīcībai,” aicina aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.
Cukura līmeni ieteicams pārbaudīt vismaz reizi trīs gados, bet, ja ir liekais svars, paaugstināts asinsspiediens vai ģimenē bijuši diabēta gadījumi – vismaz reizi gadā.












